top of page

Єднаймося заради України

Весна цьогоріч з неочікуваними сюрпризами: дощі, вітри, холод. 22 квітня день видався теж не зовсім весняним. Та попри всі погодні негаразди по-весняному тепло і привітно, затишно і урочисто було в Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №60 Миколаївської міської ради Миколаївської області. Адже тут проходила практична частина Всеукраїнської науково-практичної конференції «Військово-патріотичне виховання учнівської і студентської молоді: сучасні виклики та стратегії дій».

Школа представила флеш-моб «Єднаймося заради України», майстер-класи: впоряд (стройова підготовка), презентація козацького рою, відродження українських традицій засобами мистецтва, військово-козацький вишкіл «Козацький вар», частування козацьким кулішем.

А починалося все з урочистої зустрічі учасників конференції (це представники з усіх регіонів України) при вході в школу. Учні гостинно запрошували високоповажних гостей до перегляду від одного дійства до іншого.

Традиційний український «Гопак» виконали учні-учасники шкільного зразкового танцювального колективу народного танцю «Веселка» (кер. Кірасірова Є.І.).

Неабияке захоплення викликав у присутніх шкільний фонтан, збудований (до речі, вчителями, учнями, батьками) на честь 200-річя від дня народження Т.Г.Шевченка.

Продовжились гостини біля шкільної української хати. Тут учні презентували народні обереги – квіти, трави (кер. учитель Гломба Н.І.).

А в спортивній залі на свято єднання запрошувала кожна світлиця, де кожен клас (їх у школі всього 21) представив не лише українське житло, а й його обереги. До роботи над світлицями з великим бажанням долучилися і батьки учнів: гостей частували смачними короваями, медом.

Після перегляду світлиць до уваги гостей учні початкових і старших класів показали вишкіл своїх куренів. Дружним голосом дітей лунає девіз:

Як вогонь безсмертний у віках не згас,

Так козацька слава у серцях у нас.

Слава Україні!

Його підхоплюють всі присутні:

Слава! Слава! Слава!

Кошовий отаман, учень 11 класу Антон Сокольченко рапортує голові козацької ради Миколаївської області Щербакову С. про готовність козачат до вишколу.

Цікавим і захоплюючим був впоряд учнів 4-А класу (кер. Цибульник Л.В.) і презентація рою 4-Б класу (кер. Гончаренко Л.М.). Величальну козакам виконали дівчата 11-Б класу.

Продовжується практична частина конференції на мальовничому березі річки Південний Буг. Тут і гості, і учні, і вчителі. До уваги учасників – флеш-мобу «Єднаймося заради України» учні 5-11 класів представили шкільний «Майдан’s» та були учасниками різноманітних козацьких змагань. Вони також представили військово-козацький вишкіл «Козацький вар».

Для всіх бажаючих було відкрито майстер-класи, на яких гості вчилися виготовляти квіткові писанки, квіти-цукерки, квіти із серветок, ляльку-янголятко, ляльку-мандрівницю та ляльку-мотанку, взяли участь у художньому розписі виробів із солоного тіста.

Закінчились козацькі змагання вогнищем, навколо якого водили хороводи. А насамкінець було частування всіх козацьким кулішем.

Шкільний гурт «Співаночка» (кер. Власова В.І.) проводжав гостей піснею «Щастя і добра»:

Щастя вам, щастя і добра

Бажаємо на довгії літа.

Зі словами пошани до гостей звернулася директор школи Боярська Н.О..

Закінчилися гостини учасників конференції в школі № 60. Опустів шкільний двір, але душі учнів наповнилися новими почуттями Добра, Злагоди, Патріотизму. Єднаймося заради України.

Учитель української мови та літератури

Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів №60

Циганенко М.П.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page